欢迎光临江苏省徐州市张集中等专业学校!
对口单招
您当前的位置:首页>智育德育>对口单招

2016年江苏省中等职业学校学业水平考试 《英语》课程考试大纲

发布时间:2016-05-31      信息来源:      阅读次数:0

2016年江苏省中等职业学校学业水平考试

《英语》课程考试大纲

 

    一、命题指导思想

    江苏省中等职业学校《英语》课程学业水平考试,遵照江苏省教育厅《关于建立江苏省中等职业学校学生学业水平测试制度的意见(试行)(苏教职[2014]36)、《关于印发<江苏省中等职业学校学生学业水平测试实施方案>的通知》(苏教职[2015]7)要求,以教育部2009年颁布的《中等职业学校英语教学大纲》(以下简称《大纲》)和江苏省教育厅2012年颁布的《关于制定中等职业教育和五年制高等职业教育人才培养方案的指导意见》为依据,以《英语》课程所要求的基础知识、基本技能、基本思想、基本方法为主要考查内容,同时兼顾考查学生分析、解决问题的能力,是对全省所有中等职业学校学生完成中等职业教育《英语》课程学习时应达到的学业水平的测量,为学生进一步学习专业知识、掌握职业技能、继续学习和终身发展奠定基础。

命题要力求科学、准确、公平、规范,试卷应有较高的信度、效度和必要的区分度。

二、考试内容及要求

()试范围

以《大纲》“教学内容与要求”中规定的基础模块的基本要求和职业模块的要求为考试范围,其中基础模块占70%,职业模块占30%。考核内容基于《大纲》,贴近中等职业学校教学实际,立足能力。

(二)考核能力要求

1.了解(A) 要求对相关语言基础知识能够准确再认、再现,即知道是什么。相应的行为动词:了解、认识、知道。

2.理解(B)要求理解掌握相关语言基础知识和基本技能,能够深刻领会,并藉此理解和分析语言材料,获取信息,判断匹配,即明白为什么。 相应的行为动词:理解、熟悉、领会。

3.掌握(C)要求能够综合运用相关语言基础知识、基本技能和基本方法分析、解决问题,即清楚怎么办。相应的行为动词:掌握、应用、运用。

()试的具体内容和要求

1. 语言知识

考试内容

《大纲》要求

考试要求

说明

语音

认读国际音标,掌握拼读规则,掌握常见字母组合读音

A

参见《大纲》附件一“语音项目表”要求

词汇

掌握1700个左右英语单词,200个习惯用语和固定搭配,300个左右行业通用的专业词汇及缩略语。

A/B/C

参见《大纲》附件五“词汇表”

语法

理解《大纲》中不标*号的语法项目的形式和意义并正确使用。

B/C

参见《大纲》附件四“语法项目表”

2. 语言技能

考试内容

《大纲》要求

考试要求

说明

交际用语

理解日常生活、职业场景中交际对话的大意,能够根据会话主题提出简单要求,发出简单指令,进行简单描述,能够根据实际情况进行简单交际。

A/B

参见《大纲》附件二“交际功能项目表”中不标*号的功能

阅读理解

能读懂《大纲》话题范围内常见题材的阅读材料,抓住中心意思,找出细节信息;能读懂简单的应用文,如请柬、信函、通知及表格等。

B/C

参见《大纲》附件三“话题项目表”

书面表达

能填写简单的表格(如个人信息、问卷等);能写简单的个人介绍;能用简单句描述事物、表达看法。

B/C

 

三、试卷结构

()题型及比例

本考试试卷结构、题型、题量、分值、建议答题时间等具体情况如下:

试卷结构

测试题型

 

分值()

建议答题时间(分钟)

音标

单项选择

5

5

5

交际对话

选择、匹配

10

10

10

图文理解

单项选择

10

10

5

词汇与语法

单项选择

20

20

15

完形填空

单项选择

10

10

10

阅读理解

单项选择/判断正误/匹配

20

40

25

书面表达

填空/排序/短文写作

5

5

5

 

80

100

75

()难易题及比例

全卷试题难度分为容易题、中等难度题和较难题三个等级,容易题、中等难度题、较难题的占分比例约为7:2:1

()内容比例

试卷由两大部分组成,第一部分:语言基础知识与基本技能,分值占全卷比例的45%,题型由单项选择、选择和匹配组成;第二部分:语言综合运用,分值占全卷比例的55%,题型由单项选择、匹配、选择、排序组成。各部分比例如下:

项目

考试内容

分值比例

语言基础知识与基本技能

国际音标及拼读规则运用

5%

交际功能句型的理解运用

10%

图、表及文字信息理解及判断推理

10%

词汇与语法知识及运用

20%

语言综合应用

文章理解,完形填空

10%

日常生活和职业场景常见题材阅读材料理解

40%

书面表达

5%

四、考试形式和时间

()考试形式

本考试采取闭卷笔试形式。

()考试时间

75分钟。

{C}(三){C}试卷满分值

100分。

五、典型题示例

第一部分: 语言基础知识与基本技能(共4小节,满分45分)

I总结规律,从方框内找出各小题划线部分的音标:(5小题;每小题1分,满分5

          A. / S /     B. / əu /     C. /t/         D.  / Iz /     E. / p/

1. (  )   walked         cooked        stopped              typed

2. (  )   foxes          buses          watches           brushes

3. (  )   wish          appreciate       delicious          shout

4. (  )   know          cold            boat             photo

5. (  )   develop        percent          accept           surprise

II. 交际对话:(10小题;每小题1分,满分10

(A) II栏中找出与I栏中相对应的句子

            I                                        II

6. (  ) This is my teacher, Miss Li.                A. Yes, I’ll offer you a discount of 10%.

7. (  ) What’s the temperature?                   B. Nice to meet you.

8. (  ) What do you do in your spare time?          C. How would you like that cooked?

9. (  ) Can you make it cheaper?                    D. It’s twenty-eight degrees.

10. (  ) I’ll have the T-bone steak.                 E. I like reading books.

 

(B) 从方框中所给的ABCDE五个选项中选出可以填入空白处的最佳选项,完成对话。

Daniel:      11    

Cathy: It’s a laptop or notebook designed by Lenovo. It is small enough to go with you everywhere.

Daniel:      12    

Cathy: Sure thing!

Daniel:      13    

Cathy: Yes, it has a Bluetooth.

Daniel:      14    

Cathy: We use it to exchange information with other mobile phones or laptops.

Daniel:      15    

Cathy: It’s $398. If you are our VIP, you can get 10% off.

Daniel: Great, this is the perfect one for me.

{C}A.     What do you use it for?

{C}B.      Can you tell me more about IdeaPad?

{C}C.      How much is it?

{C}D.     Can you shop online on it?

{C}E.      Anything special about it?

 

III. 图文理解。根据所给图片、句子或对话中的信息从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项:10小题;每小题1分,满分10

 

{C}{C}说明: http://teacher.3xy.com.cn/sxyAdminData/images/resource/png/200805/20080517145519870.png{C}

{C}{C}说明: http://www.yejs.com.cn/userfiles/3%2826%29.png{C}

{C}{C}说明: http://www.sucaitianxia.com/sheji/pic/200708/20070819223125932.jpg{C}

December 20                       

December 21

December 22

Snowy

Rainy

Sunny

16. The weather reporter will advise people to wash their cars on ________.

A. December 20     B. December 21      C. December 22

 

 
  说明: http://www.sign-frame.com/wp-content/uploads/2013/01/Step-5a-Office-Directory.jpg

 

 

 

 

 

 

17. The sign shows that ________.

A. the meeting room is in front of you

B. the Main Office is on your left

C. the 4th floor is a non-smoking section

 

{C}{C}说明: c:\users\njzz\appdata\roaming\360se6\User Data\temp\us33-jmr0310.jpg{C}

18. Mike ordered a Caesar Salad and a Fish Tacos, how much did he pay?

A. $28.         B. $24.        C. $27.

{C}{C}说明: c:\users\njzz\appdata\roaming\360se6\User Data\temp\is098u43u.jpg{C}

 

19. Linda takes her baby to swim on ________ .

A. Sunday and Tuesday     B. Saturday and Thursday     C. Sunday and Thursday

 

{C}{C}{C}

20. Look at the map. Billy is at point A. He wants to post a letter. How can he get to the place?

A. Turn left at Center Street and go ahead for one block.

B. Go along the AVENUE. It’s only one block away.

C. Turn right at Center Street and go ahead for one block.

 

W: Are you going on holiday?

M: No, I’m travelling on business. I’ll meet the CEO at Deerwood Ltd. in New York.

21. The man is ________.

A. a cook       B. a waiter      C. a businessman 

{C}{C}

{C}{C}

I spend a lot of money on food every month, maybe 25percent of the money I get from my parents. That’s because I eat a lot of snacks.

 

 

 

 

 

 

22. From the information above, we can know the writer is a (an) ________.

A. overweight person     B. loser     C. food lover

{C}{C}

{C}{C}

        :

Major in marketing

Good English

Good communication skills

 

 

 

 

 

 

 

23. You are reading a job advertisement about         .

A. Experiences      B. Qualifications      C. Situations

{C}{C}

Notice

Meeting room 301 is under repair. The department meeting is moved to Room 203. Sorry for any inconvenience.

 

 

 

 

 

 

24. What has happened?

A. The meeting place has changed.

B. The meeting has been put off.

{C}{C}

{C}{C}

At your first visit, all new patients will be asked to complete our New Patient Medical History Form and an Information Sheet.

 

C. The meeting time has changed.

 

 

 

 

25. What is asked to do?

A. To make an appointment.   B. To answer questions.      C. To fill out the patient form.

 

IV. 词汇与语法: 20小题;每小题1分,满分20)

26. --- __________.

--- I paid twelve pounds altogether for the bill.

A. How much did you pay?                   B. How much does it cost?   

C. How many did you pay?                   D. How much does it take?

27. --- ________ you ________ the movie “ Transformer”?

   --- Yes, I have. I saw it last night.

A. Did …see                          B. Have … seen

C. Do …see                           D. Had …seen

28. --- When do you play football?

   --- __________ .

A. On weekends   B. On the playground     C. Once a week      D. With my classmates

29. The Second Youth Olympic Games ________ in Nanjing in August, 2014.

A. held                 B. was held                       C. hold           D. is hold

30. --- You’re so good a dancer. Are you interested in dancing?

--- Of course. I ________ a member of the dancing club at school.

A. use to be       B. am used to be                 C. used to be          D. used to do

31. ________ exciting event it is! That really rocked!

A. What                B. How                               C. What an            D. How an

32. --- I’m happy to meet so many Chinese here!

   --- Yes. __________ of the students in this school are from Chinese.

A. One third         B. First three                       C. One three             D. First third

33. Here are some tips ________ what to wear ________ your first day at your internship.

A. of, in                    B. on, in                C. with, at                    D. on, on

34. --- May I ask about my ________?

   --- Sure. 1,500 yuan a month. After three months, you’ll get 2,000 yuan a month.

A. work hours         B. duty                  C. salary                    D. workplace

35. --- I like playing basketball very much.

--- ________. He often plays basketball after school.

A. So do my brother                               B. So does my brother

C. Neither does my brother                     D. Nor does my brother

36. --- Have you ever been to Lijiang?

   --- Yes. I think Lijiang is          city in China.

A. the beautiful    B. the more beautiful    C. the most beautiful   D. most beautiful

37. --- I ________ play the piano when I was only five years old.

   --- Oh, you are really good.

A. can           B. could               C. can’t             D. couldn’t

38. English is spoken in many countries, ________ Britain, America, Canada and so on.

A. such as        B. such for             C. include           D. and

39. --- Did Betty tell you ________ ?

   --- No, she didn’t.

A. why did she go to Beijing                   B. when she go to Beijing 

C. how she went to Beijing                         D. what she goes to Beijing

40. When the house is on fire, you should stay ________ and tell the operator your name and address.

A. shy              B. calm                               C. worried             D. frightened

41. Many jobs require you ________ a uniform and tie long hair ________.

A. to put on, up     B. wearing, on                      C. to wear, up        D. put on, on

42. --- What ________ John ________ ?

   --- He is tall and thin.

A. has; looked    B. does; like      C. is; look like         D. does; look like

43. Mike is the top 3 intern in the hotel. He ________ finishes his work on time.

A. always        B. sometimes      C. seldom           D. never

44. Don’t forget ________ the door when you leave the classroom.

A. close                 B. to close                    C. closing              D. opening

45. --- ______ important guests ________ back, please let me know at once.

   --- Yes, sir.

A. As…come            B. If…will come       C. If… come      D. As…came

 

第二部分: 语言综合运用(共3小节,满分55分)

V. 完形填空:10小题;每小题1分,满分10)

In Britain winter is not very cold and summer is not very hot. There is not   46  difference between summer   47   winter.   48   is this?

    Britain has a mild(暖和的) winter and a   49   summer because it is an   50   country. In summer the sea is cooler than the land. The winds from the sea   51   cool air to Britain.

    The western winds blow   52   Britain all the year. They blow from the southwest. They are wet winds. They bring rain to Britain all the year. Britain has a lot of   53   all the year. The west of Britain is   54   than the east.

The four seasons are   55   three months long. Winter is in December, January and February. Spring is in March April and May. Summer is in June, July and August. Autumn is in September, October and November. 

 

46.  A. much            B. many          C. a great

47.  A. but              B. and            C. to

48.  A. Why             B. What           C. How

49.  A. hot              B cool            C. warm

50.  A. English          B. open           C. island

51.  A. take             B. carry          C. bring

52.  A. on              B. over           C. under

53.  A. rain             B. snow           C. wind

54.  A. cooler           B. drier            C. wetter

55.  A. every            B. all             C. sometimes

 

VI阅读理解:20小题;每小题2分,满分40

(A) 阅读材料,从题后所给的ABC三个选项中选出最佳答案。

Dear sir or madam,

I am writing to ask for information about your agency’s Hong Kong travel plans for the October holiday. My family and I would like to travel there from October 1st to 7th, in which period we hope to visit most of the scenic spots and shopping centers. A DIY program would be fine. It would be greatly appreciated if you could give us your travel plans and the price per person, covering both hotel and a return ticket.

I would be thankful to receive a quick reply as the holiday is coming soon.

                                                          Yours sincerely,

                                                           Tony Lee

56. Tony Lee writes this e-mail letter to ________.

A. a travel agency

B. a man living in Hong Kong

C. a woman living in Hong Kong

57. Why does Tony Lee write this e-mail letter?

A. To ask for plans for the October holiday.      

B. To ask for information about the travel agency. 

C. To ask for travel plans for New York.

58. Tony Lee plans to travel ________.

A. with a man and a woman

B. with his family

C. all by himself

59. Tony Lee wants to know ________.

A. the price for his family to travel there

B. the price for each person to travel there

C. the price for hotel

60. Tony Lee hopes to receive a reply as soon as possible because ________.

A. his family cannot wait  

B. he is in a hurry

C. the holiday is not far            

 

(B) 阅读材料,判断正误,正确的选A,错误的选B

How is your memory? Do you have any ways to improve your memory? Here are some tips.

The first thing to do is to make sure you get the information correct the first time. It is very difficult to get bad information, and then replace it with the correct information.

Next, make sure that you understand what you are trying to remember. If you do not have any concept as to what something means, you are going to have a very difficult time recalling the information.

Also, being selective can help you recall information. Try to remember the important points instead of everything. The less information that you have to remember, the easier it will be to recall it later.

Try to test yourself as you move forward. If you are reading a book and want to remember the main theme of every page, test yourself at the end. This will let you know if you have fully understood the page.

Finally, remember to write down everything that you have memorized. This way you can repeatedly study the information on a later date.

61. If you get wrong information the first time, you can easily change it with the right information later.

A. True         B. False

62. Understanding what you are trying to remember will help you to recall the information.

A. True         B. False

63. If you want to recall information at a later point, try to remember everything instead of the important points.

A. True         B. False

64. Test yourself at the end when reading. This will help you understand the book.

A. True         B. False

65. If you write down everything that you have memorized, you can go over the information later.

A. True         B. False

 

(C) 信息匹配。阅读5段描述和5条相关的信息,将这些描述和相应的信息匹配起来,并把与信息对应的字母填写在括号内。

The following notice shows a list of major business companies in the office building. Decide which company each person needs to visit. (下面是某办公大厦的驻厦单位列表, 请将要到这里办事的人与其要去的公司名称相匹配 公司名用字母A---E)

 

A.  North Daily Newspaper               Room 2112

B.  Lenovo Computer After Sales          Room 2005

C.  Coffee Bar                         Room 4234

D.  New Century Training Center          Room 8658

E.  Marilyn’s Name Cards                Room 9037

 

66. Alice has been promoted. She needs new business cards.

67. Henry answered the ad for waiters. He has a job interview.

68. Wendy’s notebook computer doesn’t work and she needs to repair it before the meeting.

69. Tom is thinking about making advertisements for their new products.

70. Mark plans to learn to repair cars.

 

(D)阅读下面的对话,然后按要求完成电话留言。

It was 9:30 a.m, on the morning of Oct 21. The phone in Mr. White’s office rang.

A: Could I speak to Mr. White?

B: I’m sorry. He isn’t in right now. May I help you?

A: Well, I’d like to talk about the new machines tomorrow. This is John Grey of the Dahua Company.

B: I’m afraid he won’t be free tomorrow morning. Can you come tomorrow afternoon?

A: Well. What time?

B: Any time before 5:00 pm.

A: OK. I’ll come at 2:00 tomorrow afternoon.

A.     9:30 a.m.

B.      John Grey

C.      to talk about the new machines tomorrow

D.     Mr. White

E.      Oct.21

 

TELEPHONE MESSAGE

FROM:         71            TO:        72         

DATE:        73           TIME:        74         

MESSAGE:        75         

 

VII. 书面表达,按照投诉信的要求选择合适的信息:1题;满分5

The service manager has received a complaint letter from a customer. Please read the letter and help the manager complete the Customer Complaint Record.

你们商场服务部的经理收到一份顾客的投诉信。请阅读这份投诉信,根据信件内容完成顾客投诉记录表的填写。

A Letter of Complaint

47 Hunan Road

Nanjing, 210009

Mar. 5, 2016

Service Manager

No.1 Department Store

26 River Street

Nanjing 210000

 

Dear Sir/Madam,

On December 15, 2015, I bought a LCD color monitor at your store in Nanjing for $320. The product does not function properly; it will not display any picture at all. I am very disappointed.

I would appreciate an exchange for an equivalent or better model, or a refund of $320. I look forward to your reply and to the resolution of my problem. I resume the right of further complaint. Please contact me by phone at 13912200111.

Yours faithfully,

James John

 

Customer Complaint Record

Date received

Mar. 5, 2016

How received

{C}{C}

 

 
{C}{C}

 

 
{C}{C}

√√

 
{C}{C}

 

 
visit        phone        letter       e-mail

 

Customer’s name

76  

Customer’s address

77  

Problem(s)

78  

 

Request

79 

 

How to contact

80 

 

 

江苏省学业水平考试英语学科

调研性模拟测试卷

答案

 

1.C    2.D    3.A   4.B    5.E    6. B   7. D   8. E   9. A  10. C 

11. B  12. D  13. E  14. A   15. C  16. C  17. A  18. B  19. C  20. A 

21. C  22. C  23. B  24. A   25. C  26. A  27. B  28. A  29. B  30. C 

31. C  32. A  33. D  34. C   35. B  36. C  37. B  38. A  39. C  40. B 

41. A  42. D  43. A  44. B   45. C  46. A  47. B  48. A  49. B  50. C 

51. C  52. B  53. A  54. C   55. B  56.A  57.A  58.B  59.B  60.C 

61.B   62.A  63.B   64.B   65.A  66. E  67. C  68. B  69. A  70. D 

71. B  72. D.  73. E  74. A  75. C 

 

Customer Complaint Record

Date received

Mar. 5, 2016

How received

{C}{C}

 

 
{C}{C}

 

 
{C}{C}

√√

 
{C}{C}

 

 
visit        phone        letter       other ________

 

Customer’s name

76   James John

Customer’s address

77   47 Hunan Road, Nanjing, 210009

Problem(s)

78   The product does not function properly; it will not display any picture at all.

Request

79   (I would appreciate) an exchange for an equivalent or better model, or a refund of $320.

How to contact

80   (Please contact me) by phone at 13912200111.